۱۳۹۶ خرداد ۹, سه‌شنبه

پنچاه و چهار روزگذشت؛ تاخیر در صدور رای و تداوم اعتصاب آتنا دائمی


آتنا دائمی، فعال مدنی و حقوق بشر، که روز گذشته در یک تماس تلفنی از سوی دادستانی تهران برای تحمل تحمل هفت سال زندان به زندان اوین فراخوانده شده بود، صبح روز شنبه ششم آذرماه و قبل از دریافت احضاریه کتبی، از سوی مأموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به بند زنان زندان اوین منتقل شده است. به گفته این منبع ماموران سپاه از نشان دادن حکم بازداشت به خانم دائمی امتناع کرده اند و پس از تماس خانواده با کلانتری حاضر شدند حکم بازداشت را به مأموران نیروی انتظامی نشان دهند.
آتنا دائمی، فعال حقوق کودک و مدنی روز ۲۹ مهرماه ۱۳۹۳ توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. دادگاه او روز ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه برگزار شد. او به اتهامات اجتماع و تبانی و فعالیت تبلیغی بر ضد کشور به هفت سال، توهین به رهبری و مقدسات به سه سال و اختفای ادله جرم به چهار سال حبس محکوم شد. حکم آتنا دائمی در دادگاه تجدیدنظر با تبرئه از اتهام «اختفای ادله جرم» به هفت سال زندان کاهش یافت.
دیدار با خانواده های زندانیان سیاسی، انتشار مطالب انتقادی در فیسبوک، مخالفت با مجازات اعدام و حمایت از زندانیان سیاسی و مدنی بخشی از فعالیت هایی بود که در حکم صادره به عنوان مصداق جرم در نظر گرفته شده بود. آتنا دائمی پس از ۱۶ ماه بازداشت موقت، روز دوشنبه ۲۶ بهمن ماه با وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی تا زمان دادگاه تجدید نظرش از زندان اوین آزاد شد.
یک منبع مطلع روز شنبه ۶ آذر ماه و ساعتی پس از بازداشت آتنا دائمی به بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که «آتنا دائمی پس از انتقال به بند زنان زندان اوین در تماس تلفنی با خانوادهاش گفته است که از مأموران سپاه به دلیل بازداشت توأم با خشونت و غیرقانونی اش قبل از دریافت احضاریه رسمی شکایت خواهد کرد.»
بازداشت متهمان برای اجرای حکم پس از ارسال احضاریه و طی شدن مراحل قانونی عموما به عهده مأموران اجرای احکام قوه قضائیه است و مشخص نیست چرا نیروهای سپاه پاسداران اتنا دائمی را قبل از طی شدن مراحل قانونی بازداشت کرده اند.
این منبع مطلع همچنین درباره نحوه بازداشت آتنا دائمی به کمپین گفت: «مأموران با لباس شخصی بودند و گفتند برای تحویل احضاریه آمدیم، وقتی در را باز کردند، چند نفر لباس شخصی به زور وارد خانه شدند، آتنا در اتاقش را قفل کرده بود و به پلیس زنگ زدند و بعد با ورود پلیس حاضر شدند حکم را نشان بدهند، در حالی که تاریخ بازداشت در حکم هشتم آذر بود یعنی پس فردا و نوشته شده بود “به مخفیگاه متهم حمله کنند”، در حالی که این محل منزل پدری و محل زندگی آتنا دائمی بود و نه مخفیگاه.»
آتنا دائمی که به دلیل فعالیتهای مسالمت میز مدنی و دفاع از حقوق بشر با حکم دادگاه انقلاب تهران به هفت سال زندان محکوم شده، روز جمعه ۵ آذر ماه ۱۳۹۵ در صفحه شخصی اش در فیسبوک نوشته بود که افرادی ناشناس در تماسی تلفنی از او آدرس خانه اش را برای ارسال احضاریه خواسته اند. خانم دائمی نوشته بود که منتظر دریافت احضاریه رسمی است تا خود را به زندان اوین معرفی کند. او نوشته بود که به صورت قانونی او پنج روز برای معرفی خود وقت خواهد داشت. 
معصومه نعمتی مادر آتنا دائمی، پیشتر درباره فعالیت های دخترش در گفتگویی به تاریخ ۱۸ آذر ۱۳۹۳ به کمپین گفته بود فعالیت های آتنا در حوزۀ کودکان، مانند برپا کردن کلاس های آموزشی نقاشی یا نمایشگاه های نقاشی برای کودکان کار و خیابان بوده و یا شرکت در اعتراضات به وضعیت بچه های کوبانی و غزه. خانم دائمی همچنین در صفحه فیسبوک شخصیش در اعتراض به برخی اتفاقات اجتماعی مطالبی می نوشت که صفحه فیسبوک او پس از بازداشتش مسدود شد.
به گفته مادر آتنا، او در دوره بازداشت قبلیش در زندان از سردردهای شدید و ضعف بینایی رنج می برد و پزشکان شرایط استرس زای محیط زندان را برایش خطرناک می دانستند.

۱۳۹۶ اردیبهشت ۲۲, جمعه

خطر مرگ هنگامه شهیدی را تهدید می‌کند



سازمان گزارشگران بدون مرز با محکوم کردن مقامات ایران به خاطر ادامه حبس هنگامه شهیدی خواستار آزادی بدون قید و شرط این روزنامهنگار شد.

اطلاعیه این سازمان روز پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت منتشر شده است که در آن با اشاره به اعتصاب عذای خشک خانم شهیدی هشدار داده میشود که «خطر مرگ» وی را تهدید میکند.

هنگامه شهیدی که در انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین محبوس است دو ماه گذشته را در اعتصاب غذای تر بهسر برده است. اما آنچه شرایط وی را خطرناکتر میسازد اعتصاب غذای خشک است که از روز چهارشنبه به آن دست زده، اعتصابی که فرد از آشامیدن مایعات نیز خودداری میکند.

به نوشته گزارشگران بدون مرز، خانم شهیدی در دیدار با مادرش دلیل اعتصاب غذای خشک را «اعتراض به وضعیت بازداشت خود، اعمال فشار بازجویان برای اعتراف به جرمهای ناکرده و محروم شدن از حق دیدار با وکیل» عنوان کرده است.

گزارشگران بدون مرز سپس تاکید میکند که «محروم کردن از درمان پزشکی، شکنجه و رفتار ظالمانه، غیرانسانی و یا تحقيرآميز با زندانیان سیاسی و از جمله روزنامهنگاران زندانی مغایر با اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی است که ایران هم یکی از امضاءکنندگان آن است».

این نهاد مدافع روزنامهنگاران جهان در نهایت یادآوری میکند که جمهوری اسلامی ایران هماکنون با «۲۸ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای است و این کشور در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات گزارشگران بدون مرز در سال ۲۰۱۷ از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۶۵ قرار دارد».

ماموران امنیتی ایران هنگامه شهیدی را روز ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۵ بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند، اما از آن روز علت بازداشت یا اتهام وی اعلام نشده است.

خانم شهیدی چندی پیش در نامهای خطاب به حسن روحانی بازداشت خود را با انتخابات ریاست جمهوری مرتبط دانست و گفت که سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات در «پروژه مشترکی» برای بازداشت گسترده روزنامهنگاران و فعالان سیاسی و مدنی تلاش میکنند.

۱۳۹۶ اردیبهشت ۲۱, پنجشنبه

دیده بان حقوق بشر: در انتخابات ایران توجهی به زندانی‌های سیاسی در اعتصاب غذا نمی‌شود

 

سازمان دیده بان حقوق بشر طی بیانیه ای اعلام داشت که “در انتخابات ایران توجهی به زندانیهای سیاسی در حال اعتصاب غذا نمیشود”، این سازمان حقوق بشری خواستار توجه بیشتر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری علیه محکومیتها و بدرفتاریهای ناعادلانه شد. گفتنی است که آتنا دائمی، اسماعیل عبدی و هنگامه شهیدی از جمله زندانیانی هستند که در اعتصاب غذا اعتراضی به سر می برند.

متن کامل این بیانیه را در ادامه مشاهده نمائید؛

میلیونها ایرانی در حسابهای تلگرام و توییترشان در حال مصرف آخرین چرخشها و پیچشهای فصل انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر هستند که در روز ۱۹ ماه مه برگزار میشود. و در این دورهی بحث عمومی گسترده در ایران، نامزدها باید به سود زندانیهای سیاسی پرشمار کشور صحبت کنند.

یکی از این زندانیها آتنا دائمی ۲۸ ساله است؛ یک فعال حوزهی کودکان که در حال گذراندن محکومیتی هفت ساله در زندان اوین است. سپاه پاسداران ایران در اکتبر ۲۰۱۴ دائمی را به خاطر فعالیتهایش بازداشت، و ۱۶ ماه بعد با وثیقه آزاد کرد. یک دادگاه انقلاب او را به اتهامهایی شامل «تجمع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» به ۱۴ سال زندان محکوم کرد. حکم او بعداً در دادگاه تجدید نظر به هفت سال کاهش داده شد.

به گفتهی خانوادهی دائمی، وقتی ضابطین قضایی در نوامبر ۲۰۱۶ او را در خانهاش دستگیر کردند تا برای گذران باقیماندهی حکمش به زندان برده شود، از ارائهی اوراق هویتی یا حکم بازداشت امتناع کردند، در حالی که مطابق قانون هر دوی آنها مورد نیاز هستند. بنابراین خانواده به آنها اجازهی ورود نداد. این عمل ظاهراً سبب شده است اتهاماتی متوجه خواهران دائمی شود. چهار ماه بعد، دادگاهی در تهران دو تن از خواهران دائمی را به اتهام توهین و ممانعت از مأموران قضایی به سه ماه زندان محکوم کرد، اما بعد حکم را تعلیق کرد. دائمی در اعتراض به آزار خانوادهاش از سوی حکومت اعتصاب غذایی را آغاز کرده است که به گفتهی خانوادهاش تا زمانی که مقامات رسماً خواهرانش را تبرئه کنند به آن ادامه خواهد داد. او حالا یک ماه را در اعتصاب غذا سپری کرده است، و خانوادهاش میگوید وضعیت سلامتیاش به سرعت بدتر میشود.

دائمی تنها نیست. اسماعیل عبدی، دبیر کل کانون صنفی معلمان در حال گذراندن محکومیتی شش ساله است که بخشی از آن به خاطر سازماندهی تظاهرات معلمان در برابر مجلس است. او در روز ۳۰ام آوریل اعتصاب غذا را آغاز کرد تا به نظام قضایی فاسد و فشار مقامات بر اتحادیههای مستقل کارگری اعتراض کند.

همچنین هنگامه شهیدی، روزنامهنگاری که از روز ۹ مارس بازداشت شده است، در اعتصاب غذا به سر میبرد تا به بازداشتش اعتراض کند. بیش از دو ماه است که مقامات به او اجازهی ملاقات با وکیل ندادهاند.

دوران انتخابات یکی از زمانهای کمیاب در ایران است که در آن بسیاری از نامزدها ظاهراً از احترام بیشتر به حقوق بشر دفاع میکنند. اما آیا هیچیک از نامزدها حاضر هستند آسیب دیدن این زندانیها را به رسمیت بشناسند و از حقوق، و بهتر از آن، آزادی آنها دفاع کنند؟